mandag 24. januar 2011

Urfolket i Norge


SAMER I NORGE

Er samene det glemte urfolket?
De har bodd i Norge lenger enn noen annen nordmann, men blir likevell gjemt bort der oppe i nord, lider samene samme skjebne som deres amerikanske motstykker ?



Bakgrunnsfakta:

Hva er ett urfolk?
Urfolk er folkeslag som er blitt inkorporert i en stat dannet av et annet folkeslag. 
Samene som urfolk:
Bosatte seg i skandinavia omtrent 100 e.kr.
Hovedsakelig ett jaktfolk som lever av jakt, fiske og i nyere tid regndrift.
Har sitt eget språk, både muntlig og skriftlig samt egen religion.
Det er estimert å eksistere omtrent 70 000 samer i Norge, Sverige, Finland og Russland, flertallet bor idag i Oslo som vanlige nordmenn
Fikk på 80- tallet sitt eget storting som ligger i Norge, men mange samer føler seg fortsatt oversett i samfunnet
Flere kjente samer har etablert seg og gjort seg kjent i Norge og utlandet:
Mari Boine - Artist
Lars Læstadius - artist og forfatter
Helga Pedersen - politiker
Renee Zellweger - skuespiller


-Store Norske Leksikon
 
Hentet fra: http://historienet.no/spor-oss/hvem-er-samene

Helt siden samene kom til Norge på jakt rundt 100 e.kr har de brukt mesteparten av tiden sin på fredlige gjøremål. Det var den lange kysten og de gode fiskemulighetene som trakk samene hit for snart 2000 år siden. Noen kom over isen og andre kom innlandsfra, Norge var egentlig bare ett jaktsted for samene og de var her bare under fiskesesongen, men når konkurransen økte fra større stammer og isen trakk seg tilbake ble samene tvunget til å bosette seg i det langstrakte landet.
Samene levde lenge urørt men fikk smake nordmennenes grådighet og voldsomme fremgangsmåter da vikingene plyndret og drepte flere store bosetninger tidlig 1000-tall.
Og siden har de ikke fått være i fred siden. Etter at Norge ble bosatt av større grupper germanere og vikinger måtte samene trekke lenger og lenger mot nord for å bevare jaktmarkene og slippe vikingenes plyndring, det er mye som minner om indianerenes situasjon i Amerika, hvor de ble tvunget fra frodige jaktområder og dyrket mark da den hvite mann kom.
Samene fikk heller ikke være ifred etter kristningen og samlingen av Norge. De ble skattlagt i dyre dommer av kongen, og ikke bare den norske kongen men også den danske og den svenske kongen krevde sin skatt av det fattige folket i nord.
Akkurat som mange av de gjennværende urfolkene i verden ble samene fraplyndret mat og eiendeler, og selv ikke i dag kan de peke på mye og si at det er sitt. Men det klager ikke samene på, de er ett folk som ikke er opptatt av eiendeler, men egenverdi.
Samene har idag sitt eget storting men med liten handlekraft og gjennomslagsmulighet. De har liten påvirkning på dagens samfunn og sin egen livssituasjon. Mange samer er tvunget til å gå på norske skoler uten samisk språkopplæring og få kan finansiere seg selv og sin familie med tradisjonell samisk livsstil og er tvunget til å jobbe på norske arbeidsplasser uten mulighet eller lov til å utøve sin kultur.
Andelen samer minsker og verden er i ferd med å miste nok ett urfolk, hvorfor gjøres ingenting, har vi glemt at samene er ett urfolk med verdi ?




Kilder:


Gaski,Harald (2009). hentet fra:  http://snl.no/samer
Minde, Henry (2005). Hentet fra http://www.skolenettet.no/nyUpload/Moduler/Gavnos/pdf/2_Samer_i_Norge.pdf

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar