torsdag 9. september 2010

Det moderne prosjekt


Denne uken har vi hatt prosjekt om Det moderne prosjekt fra 1700-1850. Derfor har vi fått i oppgave å skrive om denne perioden. Vi lagde en del oppgave og kunne velge mellom dem. Jeg har da valgt oppgave D hvor vi skal Velg en filosof fra tiden mellom 1700-1850 og skriv om den og dens meninger og kom med egne synspunkter. Jeg har valgt å skrive om Jean-Jacques Rousseau som ble født i Genève i 1712, men han bodde mesteparten av livet sitt i Frankrike. Han var forfatter, filosof og samfunnskritiker.
Jean-Jacques Rousseau’s filosofi og bøker ble brukt under den franske revolusjonen. Han skrev en bok som heter ”Om samfunnspakt” som senere har blitt kaldt ”Den franske revolusjonens bibel”. Han gikk til angrep på den private eiendomsretten til jorda og skrev i boken sin ”Om opphavet til ulikheten” fra 1754: ”Den som først gjerdet inn et jordstykke, og fant på å si dette er mitt, og dernest fant folk som var naive nok til å tro det, hav var den sanne grunnleggeren av det borgerlige samfunn. Hvor mange forbrytelser, kriger, mord og voldsgjerninger ville ikke den kunne ha spart menneskeslekten for som hadde rykket opp gjerdestolpene eller grad igjen veitene, og ropt ut til sine medmennesker: Vokt dere for å tro på denne bedrageren! Dere er fortapt hvis dere glemmer at markens grøde tilhører alle” (Dahl, Engelstad, Halvorsen, Jemterud, Torp & Zandjani, 2008)
Han mente at vi burde dele jorda likt. Han mente at alle skulle ha mulighet til å eie like mye og mente at det ikke burde være regler som sa til at de som ble født fattige, ikke kunne bli rike og ha innflytelse på politikken og styresettet. Han hadde også meninger om hvordan familielivet skulle være. Han mente at for eksempel at barna skulle være uavhengige av faren når de ble store nok til å flytte ut. Han mente også at jentene ikke skulle ha noe utdanning, men være hjemme og passe barna og gjøre husarbeid. Selv fikk han 5 barn, men alle ble sendt til barnehjem, stikk i strid mot det han mente. Dette var kanskje fordi han mente han ikke følte han kunne gi sine barn en ordentlig oppvekst.
Han blir regnet som en modernist fordi han var opplysende om hvordan vi kunne forbedre verden og trodde på fremskrittet. Han ville også at folk skulle være mer frie og bestemme litt mer selv og ikke bli 100 % styrt av de rike og kongen. Hans tankegang og filosofi er fortsatt i dag aktuell og jeg syns han hadde mange gode ideer om hvordan man burde dele verden.

Kilde:
Dahl, B. H., Engelstad, A., Engelstad, i.  Halvorsen, E. B.,  & Jemterud, i. (2008). Grip teksten. Askhaug (Norsk Vg3, side 24-25)

1 kommentar:

  1. Tittel?

    Etter et sitat bør man alltid ha med kilden, hvor har du hentet sitatet fra?

    Litt pussig å si at han var mot skjeiv deling av jorda.

    SvarSlett