tirsdag 30. november 2010

Oppgave 4 - Modernisme og filmene

Vi har sett på 3 filmer (Tillsammans, Festen og Reprise) i norsken de siste dagene. Vi har fått i oppgave å introdusere disse og skrive mer om en av filmene.


Hentet fra: http://www.imdb.com/title/tt0203166/ 


Vi så først Tillsammans.
Originaltittel: Tilsammans
Utgivelsesår: 2000
Språk: Svensk
Sjanger : Komedie / Drama
Regissør: Lukas Moodysson
Produsent: Lars Jönsson
Manus: Lukas Moodyson
(kilde: http://www.filmweb.no/film/article66742.ece)


Viktige personer:
Elisabeth – Moren
Rolf – Faren
Eva – eldste barnet til Elisabeth og Rolf
Stefan – yngste barnet til Elisabeth og Rolf
Gøran – Bror til Elisabeth
Anna- en som bor i bokollektivet Tillsammans og blir venn med Elisabeth
Tet – sønnen til Anna og senere venn med Stefan
Fredrik – nabogutten som blir venn med Eva




Handlingsreferat:
Festen handler om Elisabeth som lytter fra sin alkoholiserte mann Rolf og inn i broren, Gørans sosialistiske bokollektiv, Tillsammans, sammen med sine to barn, Eva og Stefan. Der blir de godt tatt i mot. Elisabeth og barna får mye nytt å tenke på i møtet med storfamilien og mistroiske naboer. Samtidig prøver Rolf å sette korken på spritflasken for å vinne tilbake kjernefamilien sin. Han finner god støtte i ensomme Birger, som ikke vil at Rolf skal ende som ham. Det er en historie om ulike mennesker som prøver å leve sammen. Familielykke og -ulykke, sex, kjærlighet, vennskap og fotball er ingredienser som vil endre livet for alle som er innom "Tillsammans".




Hentet fra: http://www.imdb.com/title/tt0154420/
Etter Tillsammans så vi Festen.
Originaltittel: Festen
Utgivelsesår: 1998
Språk: Dansk
sjanger: Drama
Regissør: Thomas Vinterberg
Produsent: Birgitte Hald og Morten Kaufmann
Manus: Thomas Vinterberg og Mogens Rukov



Viktige personer:
Christian – eldst av 4 søsken
Helge – faren
Else – Kona til Helge
Helene – søsteren til Christians
Michael – yngste av de 4 søsknene
Pia – tjenestepike på hoteller, senere kjæresten til Christian
Kim – kokken og barndomsvenn av Christian
(kilde: http://www.filmweb.no/film/article66278.ece)


Handlingsreferat:
Festen handler om faren, Helge, som blir 60 år og det skal være en stor familiefest på Helges hotell. Festen begynner i en munter og fin tone helt til den eldste sønnen, Christian, skal holde tale. Han forteller om farens overgrep mot han og søsteren. Han forteller også at faren har drept søsteren på grunn av overgrepene. Hun tok livet av seg et år tidligere. Moren og søsteren prøver å dysse ned Christians påstander med å si at han er sliten, syk og som barn slet han med å vite forskjell på virkelighet og fantasi. Christian får hjelp av sin barndomsvenn, kokken på hotellet. Kampen er i gang for å få frem sannheten.



Hentet fra: http://www.imdb.com/title/tt0827517/ 

Til slutt så Reprise
Orginaltittel: Reprise
Utgivelsesår: 2006
Språk: Norsk
sjanger : Komedie / Drama
Regissør: Joachim Trier
Produsent: Karin Julsrud
Manus: Joachim Trier og Eskil Vogt
(Kilde:http://www.filmweb.no/film/article97285.ece)



Viktige personer:
Phillip – forfatter og blir syk
Erik – forfatter og hjelper Phillip
Kari – kjæresten til Phillip



Handlingsreferat:
Reprise er en film om to gutter, Phillip og Erik, som prøver å få antatt bøker de har skrevet. I starten av filmen sender guttene inn hvert sitt forslag til forlaget, men det blir bare Philip sitt forslag som blir antatt. På samme tid stormforelsker Philip seg i Kari, men Philip blir syk og må legges inn på psykiatrisk avdeling hvor han må være i 6 måneder. Mens Philip var på psykiatrisk avdeling, skrev Erik videre på boken sin og den senere anntatt. Livet for guttene går opp og ned, de møter helter og kjærester kommer og går.



Jeg har valgt å snakke videre om festen. Da skal jeg fortelle hva som gjør at denne filmen kan knyttes til modernismen



Festen er en veldig kjent dogmefilm og kom ut i 1998. Den inngår i et konsept dogme 95 som er et konsept med 10 regler som regissøren må følge. Familien i filmen er av høyere klasse og i starten av filmen virker familien som en helt normal familie, men i virkeligheten ligger det en skjult hemmelighet. Denne hemmeligheten vil Christian få frem i lyset på bursdagsfesten til faren.
Filmen er filmet med håndholdt kamera, det er ikke ekstra lys og ikke lagt på musikk. All musikk og lys er naturlig sollys og lydene vi hører er enten samtaler eller pianospill. Filmen er nesten ikke redigert heller, alt som skal til skjer på settet. Disse virkemidlene gjør den moderne fordi det var noe nytt og bryter med de «vanlige filmreglene». Filmen er også opplysende ved at den opplyser om at man ikke skal la en sterk person (faren i dette tilfelle) få bestemme så mye og at man skal stå frem å fortelle andre hvis det har skjedd noe, for å få det bedre selv.
Jeg mener filmen handler om å få frem sannheten og stå frem. I starten av Filmen får vi en frempeker som forteller oss at noe kommer til skje, hvor Christian sier i telefonen "I mitt vakre fedreland. Det er vakkert her. Jeg vil gjerne flytte tilbake, men det blir nok vanskelig. Men jeg skal klare det. Det blir litt av et sjokk". Den handler også om at spesielt moren i familien dekker over og prøver å leve som om ingen ting har skjedd, hvor fasade er viktigere enn sannhet. Resten av familien som er på festen er likegyldige og de gidder ikke ta stilling til det.



Kilder:
http://www.filmweb.no/film/article66278.ece
http://www.filmweb.no/film/article66278.ece
http://www.filmweb.no/film/article97285.ece

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar